Băile Telega

baile.telega@yahoo.com

Barajul Paltinu

Este situat în Judeţul Prahova, pe valea râului Doftana, în aval de confluenţa acesteia cu valea Păltinoasa, în cheile numite “La Tocile”.În secţiunea barajului, valea are un profil caracterizat printr-o asimetrie pronunţată. Pe malul stâng, se află o terasă cu o lăţime de cca. 100 m. Roca de bază este formată din gresie cu intercalaşii de şisturi marnoase şi argiloase. Roca de bază este traversată de mai multe falii şi un sistem complex de fisuri. Barajul are o înălţime deasupra fundaţiei de 108 m, cota coronamentului barajului fiind la cota 654 m.d.M., Lungimea totală a coronamentului barajului este de 455 m.

Inchisoarea Doftana din Telega

Parcul si fostul Penitenciar Doftana. Penitenciarul Doftana a fost construit intre anii 1894 – 1897, dupa un model belgian, pe o suprafata de circa 8000 m2, cu un numar initial de 189 de celule. Mai tarziu, ca urmare a transformarilor aduse unor camere comune, numarul lor a crescut la 397.

Muzeul B.P.Hasdeu din Campina

A fost construit intre 1888 si 1891 primul templu pentru Julia, in cavoul din cimitirul bucurestean “Bellu”. intre 1894 si 1896 a inaltat Castelul “Julia Hasdeu”, dupa planuri desenate de Hasdeu, inspirate, dupa cum ne asigura, de spiritul nemuritor al copilei. Manuscrisele arata ca planul initial al Castelului era altfel conceput, asemanandu-se cu cel al unei catedrale. Treptat, el a fost modificat pana la forma finala : trei turnuri de piatra, crenelate, cel din mijloc fiind domul care adaposteste templul.

Barajul Paltinu

Inchisoarea Doftana

Castelul Iulia Hasdeu

Casa Domneasca din Brebu

Batranetea si vremurile tulburi de la sfarsitul domniei ctitorului Matei Basarab (1632-1654), marcate de razboiul cu Vasile Lupu si de rascoala seimenilor, au impiedicat terminarea lucrarilor in timpul vietii acestuia, ele fiind continuate de Constantin Brancoveanu inca din anul 1689.

Muzeul N.Grigorescu din Campina

Casa a ramas sub forma de ruina pâna în 1951-1952, când Primaria a luat hotarârea de a reconstrui pe vechea temelie. Planul a fost întocmit de arhitectul câmpinean Popisteanu si de un real folos au fost informatiile date de fiul artistului si de baiatul de sevalet al artistului, Nae Goage. Cladirea a fost terminata repede, iar între anii 1955-1957 s-a amenajat un muzeu memorial, singurul care exista în România.

Crucea Domnitorului din Melicesti

Crucea a fost ridicata in onoarea lui Carol I de Hohenzollern, care efectua prima calatorie prin tara, ajungand in Telega si Melicesti la inceputul anului 1866. El isi cauta un loc potrivit pentru a-si construi resedinta de vara, care pana la urma alege Sinaia.

Casa Domneasca Brebu

Muzeul Nicolae Grigorescu

Crucea Domnitorului

Lacul Zorile din Telega

Se afla langa fosta gara Telega. Format in salina Doftana, abandonata in anul 1900.

Monumentul Eroilor din Telega

Este situat in centrul comunei, in fata Primariei, langa Caminul Cultural. Este o realizare valoroasa a sculptorului Dimitrie Barlad. Monumentul comemorativ al Revolutiei de la 1848 din Telega.

Monumentul comemorativ al Revolutiei de la 1848 din Telega

Lacul Zorile

Monumentul Eroilor

Monumentul comemorativ